Home Historie

Historie

De Klingelbeek (ook wel Slijpbeek genoemd) is de beek die op Mariëndaal ontspringt en vandaar via het voormalige KEMA-terrein en de Rosandepolder in de Rijn stroomt. Zij vormt tot de dag van vandaag de grens tussen Arnhem en Oosterbeek. Rond deze beek heeft zich in de middeleeuwen een kleine nederzetting ontwikkeld. Deze buurtschap, die ook Klingelbeek genoemd wordt, strekte zich als een lintdorp uit langs de oude weg tussen Arnhem en Oosterbeek (de huidige Klingelbeekseweg). Onderdeel van dit buurtschap was Landgoed Klingelbeek. Het landgoed heeft – net als de kleine nederzetting eromheen – agrarische roots.

 

De geschiedenis van Landgoed Klingelbeek in vogelvlucht

 
  • Middeleeuwen
    In de middeleeuwen stond op Landgoed Klingelbeek een spijker of spieker, een stenen graanopslagplaats die vaak het middelpunt van een landbouwbedrijf vormde. De laatste hertog van Gelre, Willem van Gulik, werd in sommige historische bronnen als eigenaar genoemd.
  • 16e eeuw
    De eerste door historici onbetwiste eigenaars waren Wijnand Hackfort (1522-1563) en Aleyt Boshoff (c.1523-1582). Dhr Hackfort was burgemeester van Arnhem, waaruit kan worden afgeleid dat de spijker zich had ontpopt tot een buitenplaats.
  • 1722
    In 1722 werd het huis gekocht door Godard Adriaan van Reede van Harreveld, die het huis en de tuin verbouwd heeft volgens de Franse mode in die tijd.
  • 1812
    Tussen 1812-1852 was Frederik Gerard Meijbaum – president van de rechtbank - de eigenaar van het huis. Hij liet de tuin inrichten volgens de principes van de Romantische Engelse landschapsstijl.
  • Eind 19e eeuw
    In de tweede helft van de negentiende eeuw waren er verschillende particuliere eigenaren die huis en tuin verder verfraaid hebben. Er was een mooie oprijlaan vanaf de Klingelbeekseweg naar het hoofdgebouw. Er stonden een koetshuis en prieeltjes. Een prachtig park omgaf het huis en in een oranjerie werden subtropische gewassen geteeld.
  • 1903
    In 1903 vestigden zich op Landgoed Klingelbeek Duitse paters van de orde der Oblaten van Maria. Zij beschikten over
    te weinig geld om het landgoed naar behoren te kunnen onderhouden.
  • 1920
    In 1920 namen de fraters van Utrecht het landgoed en park over. De fraters besteedden veel tijd en geld om het huis, het voormalige koetshuis en het park in orde te brengen. Zij noemden hun klooster Huize St. Eusebius naar de patroonheilige van Arnhems Grote Kerk.
  • 1941
    In 1941 bezetten de Duitsers het huis en in 1942 werden de fraters door de S.S. verjaagd. De fraters evacueerden naar
    Oosterbeek en maakten de verschrikkelijke dagen rond de slag om Arnhem in september 1944 mee.
  • 1945
    Na de bevrijding in 1945 moesten de fraters het landgoed herstellen. De Nederlandse Heidemaatschappij hielp na de oorlog met de herbeplanting van het park. Men legde een heestertuin, een moestuin en een bloesemtuin aan.
  • 21e eeuw
    Het landgoed was tot 2010 in handen van de fraters. In dat jaar kreeg een projectontwikkelaar het in handen en zou er een zorgcentrum gebouwd gaan worden. Dat ging niet door. In 2015 kreeg Schipper Bosch de kans om het Landgoed te
    kopen. En de rest is… geschiedenis.